Gebruik van de Smoker.
De Oklahoma barbecues zijn speciaal ontworpen om optimaal mee te kunnen koken, roken, barbecueën of grillen. Of u nu houtskool, briketten of houtsnippers gebruikt, de smoker werkt op verschillende ‘brandstoffen’. Onderstaand wordt per kookwijze uitgelegd hoe de Oklahoma Smoker werkt.
Hoe smoke ik met een Oklahoma Smoker?
Door het vuur te stoken in de vuurbox, rechts van de Oklahoma Smoker, stroomt de hitte de grilkamer in waarna deze vervolgens omhoog (rook)toren ingaat. Dit geeft een indirecte hitte aan uw maaltijd, doordat er geen rechtstreeks vuur onder de gerechten wordt gestookt.
Traditioneel barbecueën op de smoker
Bij het barbecueën of grillen wordt normaliter gebruik gemaakt van directe verhitting boven de kolen. Met de Oklahoma Smoker geschiedt dit, net als met smoken, indirect vanuit de stook unit. De toren is door deze wijze van barbecueën altijd de helft van de temperatuur dan binnenin de grillkamer. In de grillkamer kunt u vlees bereiden. Door rechts van de smoker, zo dicht mogelijk bij de stook unit het vlees te barbecueën, zal uw vlees schroeien (steaks en biefstuk). Links of in de toren kunt u vervolgens dit vlees heerlijk sappig op garing brengen. Op deze manier bereidt u biefstuk, hamburgers, hotdogs, vis of groente geheel naar smaak.
Door gebruik te maken van de grillkamer naast de vuurbox zal de hitte door deze kamer trekken en het voedsel bereiden met een temperatuur tussen de 95 °C en 300°C. Om te barbecueën is rond de 165 °C de ideale temperatuur.
Het vet dat naar beneden druipt zal afvloeien naar een emmertje of bakje onder de rooktoren. Dit vet komt niet met het vuur of de kolen in aanraking waardoor u geen last zult hebben van vuur en vlammen onder het gerecht. Laat de smoker met behulp van een waterpas aflopen richting de rooktoren(dus niet richting vuurbox)
Grillen op de Oklahoma Smoker
Grillen op de Oklahoma Smoker doet u met temperaturen tussen 175 °C en 290 °C. De perfecte rook- en grilltemperaturen staan aangegeven op de thermometers.
Gerechten roken
Bij deze manier gebruikt u lage temperaturen en veel geduld. De temperaturen liggen tussen de 40 °C en de 95 °C. Dit is een ideale manier om kalkoen, ham, kip, borststukken en worsten te bereiden. In de verticale rooktoren van de Oklahoma Smoker kan met een goed rustig vuur een constante temperatuur gedurende meerdere uren behouden worden. Juist voor vis- en vleessoorten kan men bij 25 °C tot 50 °C dagenlang roken om een goede conservering mogelijk te maken. De authentieke rooksmaak hierbij komt 100% uit het ingebrachte hout. Deze smaak wordt niet beïnvloed door rook van verbrand vlees of verbrand vet. Elke hout soort heeft zo zijn eigen karakter en smaak.
Bron: https://toploo.nl